Energetikai tanúsítvány

Az Európai Unió 2002-ben direktívában írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és a közintézményeknek. A szabályozás célul tűzte ki, hogy minden tagországban viszonylag rövid időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása.

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az ingatlanok energetikai tanúsításának célja, hogy pontos képet kapjunk az adott épület alapvető energiaigényéről. A vizsgálat eredménye háztartási gépeken található címkéhez hasonló ,ez az adott épület(rész) energiafogyasztási besorolását jelzi

A vizsgált lakóépületek az energetikai tanúsítvány kiállítása során osztályozásra kerülnek a legjobb "A+" kategóriától a legrosszabb "I" kategóriáig. A mindenkori "C" kategória az, ami egy új építés esetében minimális követelményként tervezendő és megvalósítandó.

Mikor kell elkészíteni az energiatanúsítványt?

A tanúsítást minden olyan épületre el kell végezni, amelyben az előírt lég- ill. komfortállapot fenntartásához energia felhasználása szükséges, illetve a rendelet hatálya alá tartozó alábbi feltételek megléte:

176/2008.(VI.30.)korm. rendelet 1.§ (3)bekezdése szerint

- új épület építése;
- meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy bérbeadása;
- 500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

Meddig érvényes az energiatanúsítvány?

Az épület energetikai tanúsítványa a kiállítástól számítva 10 évig érvényes.