Gödöllő

Gödöllő városa Budapest központjától 29 km-re, közigazgatási határától 17 km-re fekszik. A több mint 30 ezer lakosú város kialakulása a XIV. századra vezethető vissza. A korabeli kis település a XVIII. században Grassalkovich Antal birtokba kerülésével, és építkezéseivel (kastély, Máriabesnyői Kegytemplom) mezővárosi rangra emelte Gödöllőt.

Gödöllő 1966-ban újból város lett, azóta meghatározó szerepet játszik a Budapesttől keletre lévő agglomerációban.

A Gödöllői-dombság, mint földrajzi fogalom, változatos talajfelszínt, erdőkkel tarkított dombokat jelent. A gödöllői erdők mindig híresek voltak vadállományukról. Sok ismert ember hódolt itt vadászszenvedélyének egészen napjainkig.

A város és környéke, az agglomerációra jellemzően, népességét tekintve folyamatosan gyarapszik, elsősorban az ide letelepedni szándékozók miatt. A betelepedés kétirányú. Részben Budapestről költöznek ki a zöldövezetbe, akik elsősorban kertes házakat keresnek, építenek, részben pedig az ország keleti feléből költöznek a főváros közelébe.

A térségben a foglalkoztatottság, köszönhetően a betelepült termelő és szolgáltató vállalkozásoknak, az országos átlag felett van.

Gödöllőt 1870 óta a vasút, 1911 óta a HÉV köti össze Budapesttel. A 3-as számú főút a városon megy keresztül, az M3 autópálya pedig az 1970-es években ért el ide. A 3-as főútnak az M0-ás körgyűrűhöz való újabb csatlakozása elkészült.

A városban több bölcsőde, óvoda, általános iskola három középiskola, zeneiskola és egyetem is van. A Városi Múzeum, a pár éve felújított Művészetek Háza élénk kulturális életet biztosít a városban élőknek.

A város idegenforgalmi látnivalóit (Királyi Kastély, Máriabesnyői Kegytemplom) számos hazai és külföldi látogató keresi fel. A Szent István Egyetem tudományos, kulturális, sport rendezvényei igen sok érdeklődőt vonzanak a városba.